Partijen willen razziamonument

04-12-2019 09:02

Martin Mulder (ONS) brengt monument onder de aandacht van college tijdens vragenhalfuurEr moet een monument komen ter nagedachtenis aan de razzia in Noordoostpolder. Dat vinden de ChristenUnie/SGP en ONS Noordoostpolder. De raadsfracties gaan burgemeester en wethouders maandagavond tijdens een commissievergadering vragen wat de mogelijkheden hiertoe zijn.

Op 17 november was het 75 jaar geleden dat er een grote razzia plaatsvond in de Noordoostpolder. Op die dag werden door de Duitse bezetter zo'n 1800 landarbeiders opgepakt in de polder. De werklieden waren daar bezig met de ontwikkeling van het drooggevallen land. Meer dan 1000 van hen werden weggevoerd naar Duitsland om daar verplicht te werken.

Professor Carla van Baalen en Jan Wester, oud-directeur van het Cultureel Historisch Centrum in Vollenhove pleitten in een recente uitzending van Omroep Flevoland over de razzia ook al voor een monument. De politieke partijen scharen zich nu achter dit idee. Volgens hen is het belangrijk om het verhaal in leven te houden. Dit omdat de laatste mensen die nog bij de razzia aanwezig waren inmiddels hoogbejaard zijn.

ONS en de ChristenUnie/SGP denken dat 4 of 5 mei 2020 een goede datum voor de onthulling zou zijn. Het is dan 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.

Bekijk hier het interview

Contact

Politieke Partij ONS Noordoostpolder Secretariaat:
de heer E. (Everet) van Dorp
Korte Dreef 8
8302 BS Emmeloord

Everetvandorp@me.com
www.facebook.com/onsnoordoostpolder
#fractieonsnop
M. 06-53140037 fractieonsnop@gmail.com